Από τις 22 έως τις 24Νοεμβρίου, περισσότεροι από 30 επαγγελματίες που εργάζονται στους τομείς της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής αλλαγής συγκεντρώθηκαν στο Rhodes House στην Οξφόρδη, για να μάθουν ο ένας από τον άλλο και να βουτήξουν βαθιά στα ζητήματα της κοινωνικής αλλαγής μέσω της ιδέας κατάλυσης ενός οικοσυστήματος. Αντιπροσωπεύοντας μια σειρά οργανισμών με γεωγραφική εμβέλεια που κάλυπτε εκτός από την Ευρώπη τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Γκάνα, την Κένυα και την Αυστραλία, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν παραδείγματα και να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και το CforC, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τη συντονίστριά του Αργυρώ Μπαράτα.
Τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
- Τι διακρίνει και διαφοροποιεί τα οικοσυστήματα από άλλες συνεργατικές προσεγγίσεις, όπως οι κοινότητες και τα δίκτυα; Εδώ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο επεξήγησης του όρου από το MIT D-Lab, που μοιράστηκε στους συμμετέχοντες για την προετοιμασία της συνάντησης.
- Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα οικοσύστημα να ευδοκιμήσει; Εδώ ένα εξαιρετικό παράδειγμα από τη Βραζιλία, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση
- Ποιοι είναι οι βασικοί ρόλοι μέσα σε ένα οικοσύστημα που μπορούμε να υποστηρίξουμε, να καλλιεργήσουμε; Εδώ η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του Darius Pollock από το iac, το οποίο μεσολάβησε για τη συμμετοχή του CforC στη συνάντηση.
Μέσα στο πλαίσιο διερεύνησης αυτών των ερωτήσεων και με το τέλος της διαδικασίας του αναστοχασμού για το οικοσύστημα που δρa και τις πρακτικές που εφαρμόζει ο κάθε οργανισμός, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη μάθηση σε δράση, όπου σκιαγράφησαν αρχικές ιδέες για να «τρυπήσουν» στρατηγικά το οικοσύστημα τους, ωθώντας το προς μια πιο στοχευμένη κατεύθυνση στο μέλλον. Ανακοινώθηκε δε, πως τον Μάρτιο του 2024 θα προκύψει ένα ανοιχτό κάλεσμα για χρηματοδότηση υλοποίησης μερικών ιδεών που διατυπώθηκαν. Το CforC θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και την προοπτική σύνθεσης και χρηματοδότησης ενός συγκεκριμένου έργου κατάλυσης του ελληνικού κοινωνικοπολιτιστικού οικοσυστήματος.
(PhotoCredits: Lee Atherton)